De Vertrouwens Contact Persoon

Waarom een Vertrouwens Contact Persoon (VCP) bij Tennisvereniging Groesbeek?

Ongewenst gedrag komt helaas overal voor: op school, in de straat, thuis en op het werk, en ook bij het tennissen. Er zijn veel soorten van ongewenst gedrag, zoals: agressie, bedreiging, belediging, mishandeling, pesten, ongewenste intimiteiten en discriminatie: het kwaadspreken over iemand zijn afkomst, huidskleur, geloof of seksuele voorkeur.

Als je met ongewenst gedrag te maken hebt, op of rond onze club, is het handig te weten waar je terecht kunt voor advies en hulp. Of gewoon voor een luisterend oor.

Het bestuur van Tennisvereniging Groesbeek vindt dit belangrijk en daarom is er een Vertrouwens Contact Persoon (opgeleid door NOC*NSF) aangesteld: Marije Kroonenburg. Marije is al jaren actief in de jeugdcommissie, onderhoud de website en verzorgt de nieuwsbrief.

Wat doet de Vertrouwens Contact Persoon?

De vertrouwenspersoon luistert naar jou en kan jou begeleiden. In overleg met jou, en soms ook met je ouders, zoeken zij naar een bemiddelaar of verwijzen naar een hulpverlener. Ook kan de vertrouwenspersoon jou helpen bij het indienen van een formele klacht.

Hoe gaat het dan als je een klacht/probleem hebt?

Je kunt een mail met je telefoonnummer sturen naar: [email protected] of Marije persoonlijk benaderen. Er wordt dan z.s.m. een afspraak met je gemaakt.

In het gesprek kun je jouw verhaal vertellen. De VCP adviseert je – afhankelijk wat jij ermee wilt –  daarna verder. De VCP kijkt niet of een verhaal klopt, zij mag namelijk niet aan waarheidsvinding doen. Jouw verhaal is de basis.

Soms is een verhaal zo ernstig dat het advies is om het bij een bepaald persoon / organisatie / bestuur / commissie te melden (= doorverwijzen).  Maar jij beslist wat er gebeurt.

De gesprekken zijn vertrouwelijk. Wel moet elk incident bij het bestuur worden gemeld (dit kan anoniem), omdat die de verantwoordelijkheid draagt voor alles wat er binnen en rondom de vereniging gebeurt. De VCP informeert en adviseert over mogelijke vervolgstappen en instanties waartoe je je kunt wenden voor vervolgstappen: doorverwijzen naar vertrouwenspersoon van het NOC*NSF, een klacht- of tuchtcommissie van de bond, politie of huisarts.

Wellicht denk je nu meteen aan hele zware misdrijven, dat is ook mogelijk, maar ook foute grappen, pesten, negeren, schelden, slaan, discriminerende opmerkingen, handtastelijkheden, enzovoort zijn vormen van ongewenst gedrag.

Is de VCP er ook voor diegene waarover geklaagd wordt?

Jazeker! De VCP is onafhankelijk en oordeelt niet,  maar doet de eerste opvang, adviseert en verwijst door.

Wanneer je een vraag, probleem of klacht hebt over ongewenste omgangsvormen, aarzel dan niet en neem contact op voor nadere informatie of een gesprek.

Belangrijke informatie

Vertrouwens Contact Persoon Tennisvereniging Groesbeek:
Marije Kroonenburg
e-mail: [email protected]

Klik hier voor info over 'integriteit in de sport'.

Het Vertrouwenspunt Sport is bereikbaar via:

Telefoon: 0900-202 55 90 | WhatsApp: 06-53646928
e-mail: [email protected]

Klik hier voor meer informatie over gedragscodes en reglementen van de KNLTB.